Webbhosting – Vad är det och hur väljer man rätt hostingleverantör?

Ett webbhotell, även kallat webbhosting, är en onlinetjänst som erbjuder privatpersoner och organisationer en plats för sina webbplatser.

Alla hostingleverantörer är inte skapade lika, så när det är dags att välja webbhosting för din webbplats, vad ska du då titta på? 

Det finns flera saker du bör tänka på för att hitta det bästa webbhotellet för dina behov. Detta inkluderar mängden lagringsutrymme och bandbredd som du behöver, samt de funktioner som leverantören erbjuder. Dessutom är det viktigt att se till att det webbhotell du väljer har ett gott rykte och erbjuder utmärkt kundservice

I det här blogginlägget förklarar vi allt du behöver veta om webbhosting och hur du väljer den bästa webbhotellleverantören för ditt företag.

Vad är webbhotell och vilka olika typer av webbhotell finns det?

Med webhotell avses att tillhandahålla utrymme på en server för webbplatser. Hostingleverantörer, även kallade webbhotell, erbjuder olika typer av hosting, till exempel delad hosting, VPS-hosting och dedikerat hosting.

  • Delad hosting är den mest populära typen av hosting eftersom det är det mest prisvärda alternativet.
  • VPS-hosting är dyrare men erbjuder fler resurser, till exempel installation av skript och ökad säkerhet.
  • Dedikerad hosting är det dyraste alternativet men ger den bästa prestandan eftersom servern är dedikerad till att hysa en enda webbplats.
  • Vissa hostingleverantörer erbjuder även managed hosting, vilket är en typ av hosting som inkluderar ytterligare tjänster, till exempel design och utveckling av webbplatser, e-posthosting och SSL-certifikat.

Hur väljer du den bästa typen av webbhosting för din webbplats eller blogg?

När du väljer ett webbhotell för din webbplats bör säkerheten vara en av dina viktigaste frågor. Du vill trots allt inte att din webbplats ska bli hackad eller utsatt för DDoS-attacker. Lyckligtvis finns det ett antal åtgärder som du kan vidta för att se till att din webbplats är väl skyddad.

Du bör du se till att din webbplats ligger på en säker server som drivs av kompetenta administratörer. Om din hemsida hanterar känslig information som kreditkortsnummer, personliga adresser och andra konfidentiella uppgifter är det extra viktigt att välja ett webbhotell som erbjuder robusta säkerhetsfunktioner, som brandväggar och kryptering.

Slutligen bör du överväga att köpa ett säkerhetscertifikat för din webbplats. Genom att vidta dessa försiktighetsåtgärder kan du bidra till att säkerställa att din webbplats är säker från skada.

Vilka är fördelarna med att använda en viss typ av webbhotellstjänst framför en annan typ av tjänst?

Delat webbhotell är idealiskt för små företag eller personliga webbplatser eftersom det är relativt billigt och lätt att installera.

Dedikerad webbhosting är dyrare än delad hosting, men ger en högre säkerhets- och prestandanivå. Dedikerat hosting är ett bra val för stora företag eller organisationer som behöver hysa verksamhetskritiska webbplatser.

Slutligen är colocation ett annat alternativ för företag som behöver hosta sina egna servrar. Colocation kräver att företagen hyr utrymme i ett datacenter, men det ger dem mer kontroll över sina servrar och data.

Hur mycket kostar webbhosting?

Svaret beror på en rad olika faktorer, bland annat vilken typ av webbplats du vill bygga, hur stor din målgrupp är och din budget. Till exempel kan en liten personlig blogg få ett webbhotell för så lite som 50 kronor per månad, medan en stor e-handelssajt kan kosta flera tusen per månad eller mer.

I allmänhet är delade webbhotell det mest prisvärda alternativet, medan dedikerade serverplaner är dyrare men erbjuder mer flexibilitet och kraft.

Om man är osäker på hur mycket trafik kan man alltid uppgradera till en dyrare plan. Det gäller dock att hålla koll då hemsidor kan bli otillgängliga om trafiken överskrider den gräns man betalat för.

Vilka är några vanliga problem med webbhotell och hur kan du undvika dem?

Det finns ett antal vanliga problem som kan uppstå när du använder webbhotellstjänster.

Ett sådant problem är DDoS-attacker (denial of service), som kan uppstå när en illvillig aktör försöker överbelasta en server med förfrågningar för att göra den otillgänglig. Detta kan vara ett stort irritationsmoment för användare som försöker komma åt din webbplats, och det kan också leda till betydande ekonomiska förluster om du är beroende av din webbplats i affärssyfte.

För att undvika den här typen av attacker ska du se till att använda en kvalitativ webbhotellstjänst som har robusta säkerhetsåtgärder på plats.

Ett annat vanligt problem med webbhotell är helt enkelt dålig prestanda. Detta kan hända av flera skäl, bland annat otillräckliga resurser eller felaktig serverkonfiguration. Om du upplever långsamma laddningstider eller frekventa driftstopp kan du kontakta din webbhotellleverantör för att se om de kan göra något för att förbättra situationen.

Hur flyttar jag min webbplats till en ny hostingleverantör?

Att flytta din webbplats till en ny webbhotell kan vara en skrämmande uppgift, men det behöver inte vara det. Med lite förberedelser kan du göra bytet med minimala störningar för din verksamhet.

Det första steget är att kontrollera med din nuvarande leverantör för att se om de erbjuder några verktyg eller resurser för att underlätta övergången. Om inte måste du manuellt exportera dina webbplatsfiler och databaser.

Därefter måste du skapa ett konto hos din nya hostingleverantör och ladda upp dina webbplatsfiler. Slutligen måste du uppdatera dina DNS-poster så att de pekar på ditt nya webbhotell.

En annan sak att tänka på är om du för närvarande använder SSL/TLS-certifikat. Om så är fallet måste du skapa nya certifikat från din nya leverantör.

Slutligen måste du se till att allt innehåll som du har lagrat på din nuvarande värd är säkerhetskopierat innan du byter.

Genom att ta dessa steg kan du säkerställa en smidig övergång till din nya webbhotellleverantör.

Är ni redo att komma igång?

Nu när du har en överblick av hur webbhotell fungerar är det dags för dig att fatta ett beslut. Vilken typ av webbhotell passar bäst för ditt företags behov? Tänk på de olika fördelarna och nackdelarna med varje typ när du gör ditt val.

Glöm inte att om du någonsin har några frågor om webbhotell eller något annat som rör din webbplats finns vårt team här för att hjälpa dig.

Scroll to Top

Begär offert